De câte ori te-ai gândit “trebuie să mă apuc să fac sport sau să ma mișc, să fac ceva”? Sau dacă ai făcut deja ceva în priviința aceasta, sunt sigur că îți aduci aminte momentul. Ca orice om al secoloului 21 ce funcționează în parametrii normali ai dat un search pe internet să afli cumva o soluție la problema ta. Răsfoind paginile on-line ale lumii fitnessului și a sportului știm în principal care ți-au fost rezultatele, pentru că mai ales după ce motoarele de căutare își execută procesul magic, noi spre exemplu primim recomandări în cinci limbi diferite. Nu prea știm să explicăm de ce anume cinci, poate maxim, maaaxim trei, dar orice informație e bine venită, indiferent dacă reușești să o descifrezi sau nu.

Suntem siguri că din momentul apăsării butonului “search” ai întâlnit o varietate de persoane rupte parcă din reprezentările grafice ale Legendelor Olimpului. Adică noi, cel puțin, am urmărit un tip pentru că eram ferm convinși că este  Jason, faimosul lider al Argonauților, și dacă nu ne spune unde e Lâna de Aur, măcar poate la un moment dat ar fi făcut recrutări în echipajul lui.

Lăsând gluma la o parte, suntem siguri că în căutările tale ai întâlnit foarte mulți “Jason” și foarte multe “Boudicca”, toți având trupuri parcă atinse de dalta lui Donatello cu o musculatură ce strălucește când e atinsă de lumină și proporții ale corpului atât de perfecte, încât ai fi crezut că tocmai a fost încheiat procesul de imprimare 3D. Și aceste lucruri, sincer trebuie apreciate.

Dar întrebarea noastră ar fi “cât de motivat ai fost?”.

Unul din colegii noștrii ne spunea că a avut momente în care se scufunda mai degrabă într-o stare de nostalgie visând să aibă un așa corp. Procesul în sine către astfel de rezultate este unul frumos, dar anevoios și dacă ai un job sau o familie devine cumva din ce în ce mai deprioritizat și se îndepărtează de tine.

Ne-a pus pe gânduri toată defilarea aceasta cu aer mitologic și ne-am întrebat “Pâi și noi, restul?”.

Noi restul trebuie mai degrabă să fim funcționali. Funcțional nu înseamnă doar să poti să te deplasezi, să îți îndeplinești atribuțiile de serviciu și să te hrănești. Funcțional înseamnă să poți desfășura activități fizice complexe, pe diferite distanțe și durate de timp, pe diferite frecvențe de execuție și în diferite circumstanțe ale mediului încojurător. Nu trebuie să reușești să treci prin probele lui Hercule, trebuie să înveți să îti asculți și să îți înțelegi corpul. Trebuie să știi în ce situații reacționează favorabil și în care situații este deficitar, și prin urmare trebuie antrenat.

Este atât de ușor să picăm în capcana degradării premature încât nici nu realizăm că o facem. Avem toate instrumentele să ne desfășurăm viața cu un consum de energie infim și corpul nostru va realiza că nu mai are nevoie de anumite funcții și le va ignora. Toți acești factori vor duce către șubrezirea integrității și sănătății corporale. Am fost martorii unor accidentări care s-au întâmplat în decurs de câteva minute de la începerea efortului, lucru care este cât se poate de departe de normal.

Ia atitudine și acordă-i corpului tău un minim de timp pentru a-i reface și a-i reda funcționabilitatea. O merită și o meriți. Vei vedea că vor apărea efecte secundare cum ar fi îmbunătățirea calității vieții, îmbunătățirea calității somnului și multe altele printre care și îmbunătățirea aspectului fizic. Da, consideră aspectul fizic ca efect scundar și vei vedea că îți va fi bine.

Dar te rugăm, nu ne crede pe cuvânt. Încearcă și spune-ne tu cum e.

By M.

Lasă-ne un comentariu