blog3@2x

Pe tot parcursul vieții, omul este bombardat cu informații provenite din tot felul de surse și ele sunt de orice natură. Un lucru și mai tare e că prin interacțiunea noastră socială primim și un anume tip de informație sub formă de “sfat”. Acesta este foarte important datorită faptului că în forma sa originală informația pe care o conține survine în urma experienței unei persoane. Vă dau un exemplu.

Când dezvoltam conceptul Fun Sports Factory, un apropiat de-al meu cu experiență vastă în domeniul comunicării îmi spune: “Este foarte tare că vrei să scrii pentru că undeva în străfundurile existenței tale ai ceva talent pentru așa ceva. E rătăcit bine și nu în cantitate suficientă pentru a ieși la suprafață, dar poți face ceva cu el. Nu te complica, abordează subiecte simple și va fi bine.” Informația aceasta a avut un puternic impact motivațional pentru mine pentru că cel mai probabil am procesat doar o parte din ea.

Ca un ager și bun învățăcel m-am pus pe treabă, probabil și determinat de cantitatea semnificativă a informațiilor de tipul “fă exerciții fizice” și  “ai grijă ce și cum mănânci” pe care le întâlneam destul de des. Aveam un sentiment vag că sunt două subiecte foarte complexe și ar trebui să le abordăm secvențial, dar aceleași surese informaționale mi-au oferit o cantitate egală de citate motivaționale, deci știu că “nimic nu e prea greu, e doar starea mea de confort”.

Așadar, dacă vei face exerciții fizice regulate și vei avea o alimentație corectă. Dar oare asta e tot?

Dacă lumea noastră este plină de algoritmi cu rezultat exact, trebuie menționat că aceste afirmații sunt atât de simple, încât atunci când le aplici și sunt influențate de diversitatea și volabilitatea factorilor din viața noastră, dobândesc o complexitate fără frontiere.

Mai exact, aplici cu determinare un program de antrenament și un plan de nutriție și constați că nu au efectele dorite. În unele cazuri poate chiar observi un regres sau semnalezi un discomfort fizic. Unde e greșeala?

Poate o să te surprindă faptul că greșeala, cel puțin aici, nu există. Există în schimb aplicabilități și adaptabilități benefice sau mai puțin benefice, raportate la tine, la viața ta, la activitatea ta.

Spre exemplu, poate ai avut o zi grea la serviciu, factorul stres a fost asistentul tău, cantitatea de muncă mare și compresată, a trebuit să lucrezi și peste program. Nu vrei să te scuze situația și să renunți la antrenamentul tău de astăzi, chiar dacă ai consumat mai multe resurese decât ai fi facut-o într-o zi obișnuită și pe deasupra ai sărit și o gustare sau chiar o masă întreagă din planul tău nutrițional pentru că aveai poate un client sau un superior care punea presiune asupra ta. Chapeau! Îți duci la bun sfârșit antrenamentul care a părut foarte greu și foarte lung, dar e de înțeles să fie așa. Overtime-ul de astăzi ți-a decalat tot programul și ți-a redus până și durata somnului. Nu e problemă, mâine va reveni totul la normal.

Întrebările vis-à-vis de situația exemplificată ar fi multe, dar mă limitez la câteva pe care aș vrea să le conștiientizezi și să încerci să le identifici în viața ta. Iei în considerare recuperarea? Cât consideri că e acceptabil să pierzi din alimentația zilnică a corpului tău? Dacă ești într-un proces de slăbire, te ajută, nu? Cât contează starea ta de spirit pre-antrenament? Cât contează mediul în care te antrenezi? Cât de importantă e odihna în tot procesul tău? Crezi că te influențează starea ta psihică sau emoțională? Cum…? Mă opresc deocamdată.

Sunt sigur că există un motiv serios pentru care talentul meu de prozator de ocazie rămâne bine ascuns, dar ne lasă multe subiecte de abordat în articolele următoare și te invit să le descoperim împreună.

Keep it fun!

By M.

Lasă-ne un comentariu